Hur uppstår relationsproblem?
Vi lever ständigt i relation till vår omvärld och till våra medmänniskor. Detta går inte att välja bort, då det är en del av människans förutsättningar och den huvudsakliga källan till att känna mening och sammanhang. På ett eller annat sätt är vi alltid i relation till andra människor med andra perspektiv, andra erfarenheter och andra önskemål än våra egna. Att det därför uppstår relationsproblem i närhet och kommunikation är inte svårt att föreställa sig. Vissa relationer väljer vi själva och andra föds vi in i. Men oavsett förutsättningarna så kommer det så gott som alltid med vissa svårigheter att ha en verklig, djup och nära relation med en annan människa. Att göra sig förstådd och att förstå andra är en av de svåraste aspekterna av att vara människa, men också något av det mest värdefulla. Upplevelsen av att känna sig förstådd och accepterad är storslagen, och det motsatta kan vara förödande.

Varför fortsätter relationerna på samma sätt?
Trots att vi träffar nya personer i nya sammanhang finns det ofta en tendens att mönster i relationer upprepar sig. De vi dras till visar sig ofta ha liknande egenskaper som tidigare personer i våra liv. Konflikter vi haft med en viss personer dyker plötsligt upp igen i en helt annan relation. Kan det verkligen bara vara slumpen som håller igång detta? Våra egna unika upplevelser, vår personlighet och våra invanda mönster bidrar alltihop till att återuppliva liknande situationer i många olika konstellationer. Med hjälpsamma relationsmönster kan det här vara en stor fördel, men ofta blir det en källa till frustration och svårigheter. Det begränsar vår frihet och möjlighet att vara följsamma när en relation förändras. Även då vi aktivt försöker undvika vissa relationsmönster så kan vi ändå råka hamna i dem. De har en bråkig tendens att finna ett sätt att leva vidare. Det kan kännas hopplöst och oundvikligt, som om det alltid kommer att bli samma sak för just mig. Men så måste det inte vara.
Hur kan man arbeta med dem?
När en individ arbetar på sina relationsproblem i en psykoterapi så brukar man både behöva se på den stora helheten och de små detaljerna. Hur ser vår historia av relationer ut, vilket är vårt bidrag och andras bidrag, vad får mig att till synes bara hamna i relationer som skapar svårigheter. Genom att förstå och kartlägga så kan vi också förändra. Genom samtal går det att ta sig förbi de hinder som får oss att upprepa samma scenario i olika relationer. En metod som ofta lämpar sig särskilt väl för att arbeta med relationsproblem är gruppterapi. I en gruppterapi arbetar deltagarna på att förstå sina mönster genom att undersöka hur de spelas ut i rummet mellan deltagarna. För många är tanken läskig och ovan till en början, men det är verkligen ett kraftfullt sätt att förstå och förändra sina relationsmönster. Hör gärna av dig om du vill veta mer om hur man kan arbeta med relationer i en individuell psykoterapi eller gruppterapi, eller boka in dig direkt genom att hitta en ledig tid på mottagningen.