Förstå gruppterapi: En beskrivning av processen och fördelarna
INTRODUKTION
Funderar du på att börja i terapi? Gruppterapi är en unik och mycket effektiv behandlingsform för en mängd olika psykiska problem. Här får du veta hur gruppterapi fungerar och varför det kan vara ett kraftfullt alternativ eller komplement till individuell terapi. Som erfaren gruppsykolog vill jag dela med mig av hur denna form av terapi kan hjälpa just dig. I detta inlägg kommer jag att beskriva hur det går till, så som jag bedriver det, och vilka fördelar det har framför individuell psykoterapi.
VAD ÄR GRUPPTERAPI?
En grupp består vanligtvis av 5-8 personer, män och kvinnor i olika åldrar som inte känner varandra sedan innan. Gruppen är så kallat halvöppen, vilket innebär att deltagare börjar och slutar utifrån när deras respektive målsättningar är uppfyllda. Det innebär att gruppen kan se annorlunda ut när du börjar och när du slutar. Alla har olika frågeställningar och svårigheter, men det finns ofta stora likheter i upplevelser och erfarenheter.
Gruppen träffas regelbundet varje vecka under 90 minuter. Hur länge terapin ska pågå är helt beroende på ditt specifika problem och dina individuella behov. Många upplever att det är givande att delta i flera år, men räkna med att gå åtminstone ett halvår för att få ut det du vill av ditt deltagande. Det går att gå i individuell psykoterapi parallellt, antingen hos mig som håller i gruppen, eller hos någon annan behandlare.
HUR FUNGERAR DET?
Det finns ingen förutbestämd agenda för varje session. Du uppmuntras att tala om personliga, känslomässiga och relationella frågor som är relevanta för din egen frågeställning och de målsättningar som fört dig till terapin.
Deltagarna uppmuntras att ge stöd, ställa frågor, benämna det som sägs eller inte sägs, och att dela med sig av sina associationer och tankar. Mycket tonvikt kommer att läggas vid att utforska relationerna mellan deltagarna ”här-och-nu”. Som gruppdeltagare kommer du ofta att bli ombedd att dela med dig av dina intryck av de andra deltagarna – dina tankar och känslor i rummet. Ju mer arbete gruppen gör här-och-nu, desto mer effektiv kommer terapin att bli.
Att dela med sig av sig själv är nödvändigt för att få ut någonting av gruppterapin, men deltagarna väljer själva att dela med sig till gruppen i sitt eget tempo.
För att skapa en terapeutisk gruppmiljö ber vi deltagarna att alltid försöka tala till andra medlemmar på ett konstruktivt sätt. Hjälpsam feedback tenderar att fokusera på det som händer här-och-nu. Denna typ av feedback och engagemang är ovanlig i vår kultur där vi sällan talar så ärligt och direkt. Det kan kännas skrämmande och riskabelt till en början, men kommer förmodligen även att kännas engagerande, meningsfullt och givande.
Att ge direkta råd till andra deltagare eller gruppledaren är sällan hjälpsamt, även om undantag givetvis finns. Generella diskussioner om politik eller vädret likaså, ifall det inte är någonting i en aktuell händelse som har en direkt koppling och särskild relevans för ens personliga och relationella svårigheter.
William Blake - Group of Men Seated in a Circle
Du kommer förmodligen att skapa starka band till gruppens deltagare, men gruppterapin är inte en plats för att skaffa vänner. Tänk på det mer som ett socialt laboratorium – en plats där du skaffar dig färdigheterna för att utveckla meningsfulla och givande relationer. Det är till och med så att deltagarna i en gruppterapi (till skillnad från stödgrupper eller sociala grupper) uppmanas att inte ha någon kontakt med varandra utanför gruppen. En relation till en eller flera deltagare utanför gruppen brukar generellt hämma det terapeutiska arbetet.
I gruppen får du chansen att utforska hur du fungerar tillsammans med andra. Du kommer att upptäcka nya sidor hos dig själv genom att dela dina tankar och känslor om de andra deltagarna i rummet, och genom att ta emot andras reaktioner och feedback på dig. Till en början kan detta verka förvirrande eller orelaterat till din ursprungliga sökorsak. Men det kommer att bli tydligare då du betraktar gruppen som ett socialt mikrokosmos – d.v.s. de sociala problem du upplever i tillvaron kommer förr eller senare att visa sig i dina relationer inom gruppen. Så genom att utforska och förstå alla aspekter av dina relationer till de andra deltagarna och därefter överföra denna kunskap till ditt eget liv utanför gruppen kommer du att påbörja processen av att skapa mer tillfredsställande relationer.
Ifall du skulle utveckla en nära relation med en eller flera deltagare utanför gruppen skulle du förmodligen bli mer motvillig att dela med dig av tankar och känslor inom gruppen. Varför då? För att vänskapen kan få en sådan betydelse att du skulle undvika att säga någonting som skulle kunna riskera att bryta den. När öppenhet och ärlighet äventyras kommer den terapeutiska processen att stanna upp och ta skada.
Därför råder umgängesförbud mellan deltagarna. Skulle du ändå råka träffa någon utanför gruppen eller ha någon kontakt online, dela med dig av denna information till resten utav gruppen. Alla hemligheter om relationer i gruppen gör det terapeutiska arbetet svårare. Det händer att deltagare får starka känslor för och mot varandra. Du uppmuntras då att diskutera dessa känslor öppet, oavsett om det är positiva känslor eller negativa såsom irritation eller besvikelse. Genomgående förväntas gruppens medlemmar tala öppet om sina känslor utan att agera på dem.
Utöver umgängesförbudet finns det andra grundläggande regler och gemensamma överenskommelser som gruppen förhåller sig till för att skapa en trygg miljö, exempelvis:
Allt som sägs i rummet stannar i rummet (tystnadsplikt)
Du kommer regelbundet i tid till våra sessioner
Du delar med dig av dina upplevelser i ditt eget tempo
Du ger feedback till andra på ett respektfullt sätt
Gruppledarens roll
Min roll som gruppledare är först och främst att hjälpa till att skapa en atmosfär av säkerhet inom gruppen, vilket innebär att jag introducerar och ser till att vi följer gruppkontraktet (som medlemmarna också har ett ansvar för). Det kommer att finnas tillfällen då jag påminner gruppen om aspekter av gruppkontraktet och undrar högt med gruppen om innebörden av eventuella avvikelser från kontraktet (medlemmar bör göra detsamma). Dessutom arbetar jag för att underlätta effektiv delning av känslor, utbyten mellan gruppmedlemmar, att hålla gruppen fokuserad på viktiga frågor och att modellera effektiva relationsfärdigheter.
Jag är också ansvariga för att identifiera mina egna känslomässiga reaktioner och uttrycka dem på ett autentiskt och respektfullt sätt. Vid olika tillfällen kommer jag att betona olika nivåer av gruppupplevelsen: gruppen som helhet, mellanmänskliga utbyten, individuella processer och mina egna reaktioner. Jag kommer ofta att fokusera på här-och-nu-interaktionerna i gruppen och kommer att arbeta för att hjälpa medlemmar att skapa mening ur sina erfarenheter.
Jag som gruppledare kommer inte att bestämma riktningen för terapin. Min roll är att underlätta det terapeutiska arbetet och skapa en fri kommunikation snarare än att instruera er. Terapi är som mest hjälpsamt då det bygger på samarbete och delade målsättningar. Kom ihåg att den feedback du får från de andra medlemmarna ofta är lika hjälpsamma – eller mer hjälpsamma – än psykologens kommentarer. Jag kan dela med mig utav observationer om gruppens interaktioner och beteenden eller vad enskilda deltagare gör och säger i gruppen. Jag försöker även att belysa både framsteg och hinder inom gruppen.
Willem de Kooning - Easter Monday
När du har någonting att säga till mig önskar jag att du, så ofta som möjligt, gör detta under gruppsessionerna. Försök att sätta ord på de tankar och känslor som väcks gentemot mig, oavsett om dessa är positiva eller negativa. Känner du dig orolig för hur terapin bedrivs eller i vilken riktning gruppen är på väg är detta av yttersta vikt att diskutera. Likaså om du upplever att du saknar stöd eller guidning från mig. Mitt jobb är att underlätta din terapeutiska process.
Skulle det ändå vara så att någonting angeläget behöver sägas till mig utanför gruppen går detta att arrangera. I sådana fall är det som mest hjälpsamt ifall det går att dela med sig av detta till resten utav gruppen under kommande session. Förhoppningsvis finns det inga ämnen som känns omöjliga att lyfta inför gruppen. Samtidigt är det viktigt att tillit får byggas upp över tid att vissa delar av dig får avslöjas först då du känner dig tillräckligt trygg i gruppen.
JÄMFÖRELSE MED INDIVIDUELL PSYKOTERAPI
Gruppterapi har använts som behandlingsform i mer än 50 år. En stor mängd forskning har visat att gruppterapi är lika effektiv och i vissa fall mer effektiv än individuell terapi. För många människor är en kombination av båda idealisk. Ofta är intimiteten och det mer personliga fokuset i individuell terapi det bekvämaste sättet för många att komma igång. Gruppen kan då vara ett forum där man beteendemässigt kan testa några av de insikter man fått i individuell terapi i en säker miljö.
Låt mig ge ett exempel. I individuell terapi kan du upptäcka att du är rädd för att bli dömd när du visar dig sårbar. Detta kan du visserligen arbeta med tillsammans med din psykolog. Men i gruppterapi får du möjlighet att testa nya sätt att relatera till flera olika människor samtidigt. Du får öva på att vara sårbar i en trygg miljö. Denna erfarenhet kan du sedan ta med dig ut i alla dina relationer.
Det finns viktiga likheter och skillnader mellan individuell psykoterapi och gruppterapi. En viktig likhet är att alla problem och frågeställningar kan tas upp i båda miljöerna. I båda formerna bjuds patienterna in att prata om allt som känns känslomässigt viktigt för dem. Båda handlar om att prata om sina känslor, dela känslomässiga erfarenheter, ägna sig åt självreflektion och att vara öppen för att ge och ta emot feedback från andra. Bra terapi av alla slag hjälper människor att förstå den roll de själva spelar för att forma sitt liv.
Maurice Brazil Prendergast - Group of Figures
Medan individuell terapi ger dig ett intensivt personligt fokus, ger gruppen en mer varierad bild av hur du relaterar till andra och de till dig. I grupp finns det ofta tillfällen då människor har mer direkt kontakt med psykologen eller en enskild medlem på ett sätt som liknar individuell terapi, men när detta sker i grupp kan det också påverka de observerande medlemmarna positivt och det främjar feedback från andra än psykologen.
Precis som det tar tid att bilda en relation med din individuella psykolog, tar det tid att bilda grupprelationer. Medlemmar måste lära känna varandra väl innan de största fördelarna med gruppterapi skapas. Av denna anledning kommer du att bli ombedd att åta sig att delta i gruppen i tre månader (ungefär 12 sessioner) innan du bestämmer dig för om du vill vara en pågående gruppmedlem eller inte. Ju mer varje gruppmedlem delar känslor, ger feedback till andra och tar känslomässiga risker, desto snabbare kommer gruppen att komma samman för att skapa allt mer djupa och meningsfulla upplevelser för medlemmarna.
Fördelar med gruppterapi
Efterliknar i större utsträckning “den verkliga världen”, vilket gör det lättare att applicera lärdomar i vardagen
Jag som psykolog kan se dig och hjälpa dig agera direkt i situationer som vi annars bara kunnat analysera i efterhand
De egna orden tenderar att väga ännu tyngre när de tas emot av en grupp
Det är svårare att gömma sina självdestruktiva beteenden i en grupp
Det är möjligt att se hur andra spontant reagerar på dig
En grupp innehåller en samlad visdom som en individuell behandlare aldrig kan bära själv
Det ger en mer diversifierad syn på ditt beteende och större blandning av olika reaktioner på det
Större möjlighet att gå från intellektualisering till en ny erfarenhet
Ger en mer direkt möjlighet att öva på nya beteenden
Lägre kostnad
HUR BÖRJAR MAN?
Alla som anmäler sitt intresse för att börja i gruppterapi får först träffa mig individuellt. Detta ger dig en möjlighet att ställa dina frågor och se om du tror att jag kan vara till hjälp för dig. Det ger även mig en möjlighet att förstå hur jag kan vara till bäst hjälp för dig och ifall gruppterapi kan vara lämpligt.
Därefter ser vi till att både du och jag vet det vi behöver veta för att kunna göra din medverkan i gruppen så hjälpsam och effektiv som möjligt. I väntan på ett lämpligt tillfälle att påbörja deltagandet i gruppen går det att träffa mig individuellt. I annat fall får du under väntetiden löpande information och sätt att förbereda dig på din första tid i gruppen.
Kontakta mig ifall du är intresserad av gruppterapi i Göteborg. Vill du veta mer så finns det mer att läsa på denna länken.